PKL zapraszają na ferie zimowe
14 stycznia rozpoczęła się pierwsza tura ferii. W ośrodkach Polskich Kolei Linowych na turystów czeka bogata zimowa oferta turystyczna – znakomicie przygotowane trasy, szkoły narciarskie, nowo otwarte wypożyczalnie sprzętu i restauracje.
Jak wynika z badań PKL co piąty dorosły Polak w tym roku planował wyjechać w nasze góry. Badania pokazują również, że polscy turyści są coraz bardziej aktywni, szukają atrakcyjnych form spędzania wolnego czasu, także na świeżym powietrzu.
- Wychodzimy naprzeciw tym oczekiwaniom. Oferta PKL jest kompleksowa, zarówno pod kątem różnorodności, wieku turystów jak i indywidualnych oczekiwań. W naszych ośrodkach zapewniamy rozrywkę dla całych rodzin, od jazdy na nartach, przez możliwość zakupu oryginalnych pamiątek, po ofertę noclegową i gastronomiczną. W tym roku zima jest wyjątkowo piękna, takiej ilości śniegu w Zakopanem nie było już od bardzo dawna. Bajecznie wyglądają nie tylko stoki, ale również centrum miasta. Warto to zobaczyć i skorzystać z zimowej aury. Zapraszamy do spędzenia czasu na południu Polski – mówi Janusz Ryś, prezes Polskich Kolei Linowych.
W Zakopanem śniegu jest pod dostatkiem. Opady pod Giewontem są wręcz rekordowe. Na Kasprowym Wierchu leżą grubo ponad dwa metry naturalnego, białego puchu. Na narciarzy czekają trasy w Dolinie Gąsienicowej (1400 m długości i 400 m różnicy wzniesień), w Kotle Goryczkowym (1770 m długości i 602 m różnicy wzniesień) oraz nartostrada do Kuźnic. Dla narciarzy i turystów czynna jest wysokogórska kolej linowa na Kasprowy Wierch. Aktualne informacje o funkcjonowaniu kolei, warunkach pogodowych i narciarskich są dostępne na stronie www.pkl.pl.
Aktywna zima w ośrodkach PKL
Na Jaworzynie Krynickiej działa aż siedem tras o różnym stopniu trudności – od wyciągów szkoleniowych po trasy dla zaawanasowanych narciarzy i snowboardzistów. W ferie zostanie również otwarty największy w Polsce snowpark o długości 1050 m – Volcom Krynistler. W jego skład wchodzi 7 skoczni różnej wysokości oraz aż 20 tzw. przeszkód jibowych, czyli zakopanych w śniegu rur, poręczy i boxów o różnym stopniu trudności. Dzięki temu mogą tu trenować doświadczeni oraz początkujący narciarze i snowboardziści. Na dzieci w wieku od 3 do 14 lat na Jaworzynie czeka też nowa szkoła narciarska – Akademia Misia Polarnego z bogatym programem zajęć i animacji.
Amatorzy białego szaleństwa w każdym wieku i o różnych umiejętnościach narciarskich znajdą bogatą ofertę zimową także w pozostałych ośrodkach PKL. Stoki narciarskie o zróżnicowanym stopniu trudności oferuje między innymi ośrodek PKL Palenica w Szczawnicy. Należy on wraz z ośrodkiem PKL na Mosornym Groniu w Zawoi do projektu Tatry Super Ski, dzięki czemu na jednym skipassie można szusować aż na 78 trasach w 14 stacjach narciarskich na Podhalu i w Beskidach.
Sprzęt dostępny od ręki
Przy dolnej stacji kolei na Palenicy na narciarzy czeka nowa, najnowocześniejsza w regionie wypożyczalnia sprzętu – 150 kompletów nart i desek, wygodne buty i kaski - wszystko z najnowszej kolekcji marki Rossignol. Profesjonalna obsługa dobierze, doradzi i ustawi sprzęt zgodnie z umiejętnościami. Dostępny jest też pełny serwis, czyli smarowanie, ostrzenie, montaż i ustawienie wiązań.
Wypożyczalnia sprzętu marki Rossignol działa także w budynku dolnej stacji kolei gondolowej na Jaworzynie. Jest tam także centrum testowe topowych modeli producenta z bieżącej kolekcji. W tym sezonie po raz pierwszy można się również zaopatrzyć w koszulki, czapki i buffy sygnowane logo ośrodka Jaworzyna Krynicka.
W budynku stacji górnej kolei na Kasprowym Wierchu narciarze mogą odwiedzić profesjonalne centrum testowe PKL oferujące topowe narty Rossignol oraz serwis nart. Aby skorzystać z oferty centrum testowego i wypożyczyć narty z najnowszych kolekcji trzeba mieć własne buty i kijki.
Zima w stylu art deco
Wizyta na Kasprowym Wierchu to też dobra okazja do zrobienia oryginalnych zakupów. W sklepie obok restauracji zarówno turyści, jak i narciarze znajdą dla siebie odzież z najnowszej zimowej kolekcji, wyprodukowanej z najwyższej jakości materiałów oraz akcesoria takie jak czapki, buffy, kubki, magnesy czy przypinki sygnowane logo Kasprowy Wierch.
Motywem przewodnim najnowszej linii ubrań i akcesoriów są hasła właściwe różnym stylom narciarskim oraz liczba 1987, czyli wysokość Kasprowego Wierchu, a także sylwetki narciarza i narciarki, nawiązujące do epoki modernizmu i początków kolei Kasprowy Wierch. Inspiracją dla typografii było liternictwo art deco, któremu projektanci nadali współczesny wygląd. Paleta kolorystyczna kolekcji łączy ze sobą żywe kolory - miodowy żółty, reflex blue i brudny róż - charakterystyczne dla trendów jesień/zima 18-19.
Na Kasprowy bez kolejki
Dzięki karcie PKLpass, która umożliwia zakup przejazdów na 6 kolei w ośrodkach PKL, narciarze i turyści mają łatwy dostęp do kolei bez konieczności stania w kolejkach do kas. Wystarczy zarejestrować się na stronie www.pkl.pl, wybrać odpowiedni dla siebie bilet lub skipass, a następnie odebrać doładowaną nim kartę PKLpass w skipassomacie lub jednym z punktów BOK.
- PKLpass działa już od kilku sezonów. Osoby, które mają już naszą kartę nie muszą wyrabiać nowej. W porównaniu z zeszłym rokiem nie zmieniła się również cena oferowanych przez nas skipassów – tłumaczy Janusz Ryś.
Gorąca czekolada i nowa restauracja
Tej zimy PKL poszerzyły również swoją bazę gastronomiczną. Turyści doskonale znają już najwyżej położoną w Polsce restaurację „Poziom 1959” na Kasprowym Wierchu czy „Tarasy Gubałówka” – z widokiem na panoramę Tatr. Tegoroczną nowością jest otwarta przez Grupę PKL na Jaworzynie Krynickiej restauracja „Gondola”. To pierwsza restauracja a la carte w ofercie touroperatora.
- Otwarcie nowych lokali gastronomicznych wpisuje się w strategię PKL, która przewiduje stałe poszerzanie usług i zapewnianie klientom kompleksowej oferty spędzania wolnego czasu w górach. W naszych ośrodkach wszystkie, oczekiwane przez turystów usługi są pod ręką i nie można się nudzić – mówi Janusz Ryś, prezes PKL.
- Restauracja „Gondola” powstała w miejscu dawnego Bistro. Na naszych gości czekają regionalne przysmaki i najpopularniejsze polskie potrawy. Największą popularnością cieszą się jak dotąd wątróbka drobiowa z karmelizowanym jabłkiem i cebulą, polędwiczka wieprzowa w sosie tymiankowym z miodowymi kopytkami i pstrąg z koprem smażony na maśle. Część menu powstała specjalnie z myślą o najmłodszych – opisuje Grażyna Wolińska-Gąsienica z PKL.
Restauracja jest otwarta codziennie od godz. 11.00 do 20.00. Rano serwuje też śniadania.
Kolejna nowość to Cafe Gubałówka – otwarta w Zakopanem przy górnej stacji kolei PKL. Na turystów i narciarzy czeka tam rozgrzewająca, aromatyczna czekolada z różnymi dodatkami, np. migdałami czy piernikami.
Nastrojowe zimowe iluminacje
Po zmroku Gubałówka i Góra Parkowa w Krynicy – Zdroju za sprawą świetlnych iluminacji przemieniają się w prawdziwie bajkowe scenerie. Figury z ekologicznych żarówek led nawiązujące do przyrody i miejscowych tradycji czekają na najmłodszych i tych nieco starszych codziennie, aż do końca marca. Godziny ostatniej jazdy kolei znaleźć można na www.pkl.pl.