Gubałówka i Kasprowy Wierch z wyjątkowym smakiem!

Gubałówka i Kasprowy Wierch z wyjątkowym smakiem!

23 i 24 lutego na turystów odwiedzających Gubałówkę i Kasprowy Wierch czekać będzie smaczna niespodzianka! Przy dolnych stacjach kolei PKL odbędą się degustacje potraw, organizowane w ramach Małopolskiego Festiwalu Smaku. To wyjątkowa okazja, by spróbować regionalnych przysmaków.

Degustacja pod Gubałówką odbędzie się w piątek 23 lutego w godz. 12:00-16:00 oraz w sobotę 24 lutego w godz. 10:00-14:00 przy dolnej stacji kolei na Kasprowy Wierch.

- Cieszymy się, że turyści odwiedzający Gubałówkę i Kasprowy Wierch będą mogli skosztować wyjątkowych przysmaków. Chcemy, aby ośrodki PKL przyciągały nie tylko pięknymi widokami, ale i wydarzeniami kulturalnymi związanymi z promocją regionu. Jak wiadomo, kulinaria są atrakcyjnym i istotnym wyróżnikiem Małopolski – mówi Łukasz Chmielowski z PKL.

Polskie Koleje Linowe są partnerem Małopolskiego Festiwalu Smaku, do którego wstępem będą degustacje przy ośrodkach Gubałówka i Kasprowy Wierch. Stamtąd festiwal przeniesie się na Plac Niepodległości w Zakopanem, gdzie kulinarnych atrakcji nie zabraknie przez cały weekend 24-25 lutego w godz. od 11:00 do 19:00.

W tym roku organizatorzy przygotowali szereg atrakcji. Na smakoszy będą czekać m.in. targi z udziałem lokalnych producentów żywności i pokazy gotowania prowadzone przez Andrzeja Polana i Adama Chrząstowskiego – znanych i cenionych kucharzy, a także szereg konkursów i quizów.

W trakcie festiwalu nie obędzie się bez filiżanki dobrej kawy. W zaaranżowanej kawiarence będzie można spróbować specjalnie przygotowanej na tę okazję kawy „Kaweleon”. Kawoszy przywita tam ojciec Leon Knabit – tyniecki benedyktyn, jeden z najbardziej znanych zakonników, który opowie wyśmienite historie o tym napoju. „Kaweleon” będzie można także kupić i zabrać do domu, a zysk z jej sprzedaży zostanie przeznaczony na Fundację Kropla Nadziei im. Ojca Leona Knabita, która wspiera dzieci z zanikiem mięśni.



 Pobierz