Strict Standards: Non-static method Additional::FileExt() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /var/www/versions/website_v6_0/modules/posts/Posts.php on line 111
PKL zapraszają na ferie zimowe - PKL

PKL zapraszają na ferie zimowe

14 stycznia rozpoczęła się pierwsza tura ferii. W ośrodkach Polskich Kolei Linowych na turystów czeka bogata zimowa oferta turystyczna – znakomicie przygotowane trasy, szkoły narciarskie, nowo otwarte wypożyczalnie sprzętu i restauracje.  

Jak wynika z badań PKL co piąty dorosły Polak w tym roku planował wyjechać w nasze góry. Badania pokazują również, że polscy turyści są coraz bardziej aktywni, szukają atrakcyjnych form spędzania wolnego czasu, także na świeżym powietrzu.

- Wychodzimy naprzeciw tym oczekiwaniom. Oferta PKL jest kompleksowa, zarówno pod kątem różnorodności, wieku turystów jak i indywidualnych oczekiwań. W naszych ośrodkach zapewniamy rozrywkę dla całych rodzin, od jazdy na nartach, przez możliwość zakupu oryginalnych pamiątek, po ofertę noclegową i gastronomiczną. W tym roku zima jest wyjątkowo piękna, takiej ilości śniegu w Zakopanem nie było już od bardzo dawna. Bajecznie wyglądają nie tylko stoki, ale również centrum miasta. Warto to zobaczyć i skorzystać z zimowej aury. Zapraszamy do spędzenia czasu na południu Polski – mówi Janusz Ryś, prezes Polskich Kolei Linowych.

W Zakopanem śniegu jest pod dostatkiem. Opady  pod Giewontem są wręcz rekordowe. Na Kasprowym Wierchu leżą grubo ponad dwa metry naturalnego, białego puchu. Na narciarzy czekają trasy w Dolinie Gąsienicowej (1400 m długości i 400 m różnicy wzniesień), w Kotle Goryczkowym (1770 m długości i 602 m różnicy wzniesień) oraz nartostrada do Kuźnic. Dla narciarzy i turystów czynna jest wysokogórska kolej linowa na Kasprowy Wierch. Aktualne informacje o funkcjonowaniu kolei, warunkach pogodowych i narciarskich są dostępne na stronie www.pkl.pl.

Aktywna zima w ośrodkach PKL

Na Jaworzynie Krynickiej działa aż siedem tras o różnym stopniu trudności – od wyciągów szkoleniowych po trasy dla zaawanasowanych narciarzy i snowboardzistów. W ferie zostanie również otwarty największy w Polsce snowpark o długości 1050 m – Volcom Krynistler. W jego skład wchodzi 7 skoczni różnej wysokości oraz aż 20 tzw. przeszkód jibowych, czyli zakopanych w śniegu rur, poręczy i boxów o różnym stopniu trudności. Dzięki temu mogą tu trenować doświadczeni oraz początkujący narciarze i snowboardziści. Na dzieci w wieku od 3 do 14 lat na Jaworzynie czeka też nowa szkoła narciarska – Akademia Misia Polarnego z bogatym programem zajęć i animacji.

Amatorzy białego szaleństwa w każdym wieku i o różnych umiejętnościach narciarskich znajdą bogatą ofertę zimową także w pozostałych ośrodkach PKL.  Stoki narciarskie o zróżnicowanym stopniu trudności oferuje między innymi ośrodek PKL Palenica w Szczawnicy.  Należy on wraz z ośrodkiem PKL na Mosornym Groniu w Zawoi do projektu Tatry Super Ski, dzięki czemu na jednym skipassie można szusować aż na 78 trasach w 14 stacjach narciarskich na Podhalu i w Beskidach.

Sprzęt dostępny od ręki

Przy dolnej stacji kolei na Palenicy na narciarzy czeka nowa, najnowocześniejsza w regionie wypożyczalnia sprzętu – 150 kompletów nart i desek, wygodne buty i kaski - wszystko z najnowszej kolekcji marki Rossignol. Profesjonalna obsługa dobierze, doradzi i ustawi sprzęt zgodnie z umiejętnościami. Dostępny jest też pełny serwis, czyli smarowanie, ostrzenie, montaż i ustawienie wiązań.

Wypożyczalnia sprzętu marki Rossignol działa także w budynku dolnej stacji kolei gondolowej na Jaworzynie. Jest tam także centrum testowe topowych modeli producenta z bieżącej kolekcji. W tym sezonie po raz pierwszy można się również zaopatrzyć w koszulki, czapki i buffy sygnowane logo ośrodka Jaworzyna Krynicka.

W budynku stacji górnej kolei na Kasprowym Wierchu narciarze mogą odwiedzić profesjonalne centrum testowe PKL oferujące topowe narty Rossignol oraz serwis nart. Aby skorzystać z oferty centrum testowego i wypożyczyć narty z najnowszych kolekcji trzeba mieć własne buty i kijki.

Zima w stylu art deco

Wizyta na Kasprowym Wierchu to też dobra okazja do zrobienia oryginalnych zakupów. W sklepie obok restauracji zarówno turyści, jak i narciarze znajdą dla siebie odzież z  najnowszej zimowej kolekcji, wyprodukowanej z najwyższej jakości materiałów oraz akcesoria takie jak czapki, buffy, kubki, magnesy czy przypinki sygnowane logo Kasprowy Wierch.

Motywem przewodnim najnowszej linii ubrań i akcesoriów są hasła właściwe różnym stylom narciarskim oraz liczba 1987, czyli wysokość Kasprowego Wierchu, a także sylwetki narciarza i narciarki, nawiązujące do epoki modernizmu i początków kolei Kasprowy Wierch. Inspiracją dla typografii było liternictwo art deco,  któremu projektanci nadali współczesny wygląd. Paleta kolorystyczna kolekcji łączy ze sobą żywe kolory - miodowy żółty, reflex blue i brudny róż - charakterystyczne dla trendów jesień/zima 18-19.

Na Kasprowy bez kolejki

Dzięki karcie PKLpass, która umożliwia zakup przejazdów na 6 kolei w ośrodkach PKL, narciarze i turyści mają  łatwy dostęp do kolei bez konieczności stania w kolejkach do kas. Wystarczy zarejestrować się na stronie www.pkl.pl, wybrać odpowiedni dla siebie bilet lub skipass, a następnie odebrać doładowaną nim kartę PKLpass w skipassomacie lub jednym z punktów BOK.

- PKLpass działa już od kilku sezonów. Osoby, które mają już naszą kartę nie muszą wyrabiać nowej. W porównaniu z zeszłym rokiem nie zmieniła się również cena oferowanych przez nas skipassów – tłumaczy Janusz Ryś.

Gorąca czekolada i nowa restauracja 

Tej zimy PKL poszerzyły również swoją bazę gastronomiczną. Turyści doskonale znają już najwyżej położoną w Polsce restaurację „Poziom 1959” na Kasprowym Wierchu czy „Tarasy Gubałówka” – z widokiem na panoramę Tatr. Tegoroczną nowością jest otwarta przez Grupę PKL na Jaworzynie Krynickiej restauracja „Gondola”. To pierwsza restauracja a la carte w ofercie touroperatora.

- Otwarcie nowych lokali gastronomicznych wpisuje się w strategię PKL, która przewiduje stałe poszerzanie usług i zapewnianie klientom kompleksowej oferty spędzania wolnego czasu w górach. W naszych ośrodkach wszystkie, oczekiwane przez turystów usługi są pod ręką i nie można się nudzić – mówi Janusz Ryś, prezes PKL.

- Restauracja „Gondola” powstała w miejscu dawnego Bistro. Na naszych gości czekają regionalne przysmaki  i najpopularniejsze polskie potrawy. Największą popularnością cieszą się jak dotąd wątróbka drobiowa z karmelizowanym jabłkiem i cebulą, polędwiczka wieprzowa w sosie tymiankowym z miodowymi kopytkami i pstrąg z koprem smażony na maśle. Część menu powstała specjalnie z myślą o najmłodszych – opisuje Grażyna Wolińska-Gąsienica z PKL.

Restauracja jest otwarta codziennie od godz. 11.00 do 20.00. Rano serwuje też śniadania.

Kolejna nowość to Cafe Gubałówka – otwarta w Zakopanem przy górnej stacji kolei PKL. Na turystów i narciarzy czeka tam rozgrzewająca, aromatyczna czekolada z różnymi dodatkami, np. migdałami czy piernikami. 

Nastrojowe zimowe iluminacje

Po zmroku Gubałówka i Góra Parkowa w Krynicy – Zdroju za sprawą świetlnych iluminacji przemieniają się w prawdziwie bajkowe scenerie. Figury z ekologicznych żarówek led nawiązujące do przyrody i miejscowych tradycji czekają na najmłodszych i tych nieco starszych codziennie, aż do końca marca. Godziny ostatniej jazdy kolei znaleźć można na www.pkl.pl.

zamknij

Szanowni Państwo! Nasza witryna wykorzystuje pliki cookie, aby dostarczyć nam danych statystycznych oraz aby zapewnić jak najlepsze wrażenia podczas odwiedzin naszej strony internetowej. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących cookie oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Nie korzystamy z plików cookie, aby śledzić poszczególnych użytkowników lub ich identyfikować, ale aby zdobyć przydatną wiedzę o tym, jak jest używana nasza witryna, abyśmy mogli ją ulepszać dla naszych użytkowników. Mogą Państwo dokonać, w każdym czasie, zmiany ustawień dotyczących cookie. Wszystkie najnowsze wersje popularnych przeglądarek zapewniają użytkownikom kontrolę nad plikami cookie. Użytkownicy mogą ustawić swoją przeglądarkę tak, aby zaakceptowała lub odrzuciła wszystkie lub niektóre pliki cookie. Kontynuując korzystanie z naszej witryny bez zmiany ustawień przeglądarki wyrażają Państwo zgodę na wykorzystanie plików cookie. Więcej o plikach cookie w Polityce prywatności.