Oświadczenie zarządu Polskich Kolei Linowych S.A. w sprawie oferty zakupu akcji PKL przez starostę tatrzańskiego

W związku z depeszą PAP z dnia 15 sierpnia 2017 r. w sprawie złożenia przez starostę tatrzańskiego oferty zakupu 99,78% akcji Polskich Kolei Linowych S.A. (PKL) od spółki Altura, Zarząd PKL informuje, że nie są obecnie prowadzone żadne rozmowy w tej sprawie. Oferta złożona przez starostę tatrzańskiego została odrzucona przez właściciela Spółki.

Jak wcześniej informowaliśmy, rozważana jest publiczna oferta sprzedaży akcji PKL (tzw. IPO). Możliwość taka została zapisana w Statucie Spółki (§7 ust. 15). Warto przypomnieć, że zgodnie ze statutem PKL, w czasie IPO gminy tatrzańskie lub podmiot przez nie wskazany, będą miały prawo do objęcia określonej puli akcji. Obecnie jest jednak zbyt wcześnie, by mówić o szczegółach IPO.

Jeśli zaś chodzi o status prawny budynków górnej stacji kolei na Kasprowy Wierch, to nie jest prawdą, że w kwietniu br., na mocy porozumienia zawartego między Polskimi Kolejami Państwowymi a starostą tatrzańskim, Tatrzańskim Parkiem Narodowym i PTTK, górna stacja kolei głównej na szczycie Kasprowego Wierchu oraz kolej krzesełkowa w Kotle Goryczkowym, przeszła na własność Skarbu Państwa (reprezentowanego przez starostę tatrzańskiego) i PTTK.

Jak wielokrotnie podkreślały Polskie Koleje Linowe – zgodnie z wpisami w księgach wieczystych budynki w obrębie stacji górnej kolei na Kasprowy Wierch, jako przynależne gruntowi, już od dawna stanowiły własność Skarbu Państwa i PTTK – i dlatego też PKL zawarł stosowne umowy dzierżawy nieruchomości na Kasprowym Wierchu ze Skarbem Państwa i PTTK.

zamknij

Szanowni Państwo! Nasza witryna wykorzystuje pliki cookie, aby dostarczyć nam danych statystycznych oraz aby zapewnić jak najlepsze wrażenia podczas odwiedzin naszej strony internetowej. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących cookie oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Nie korzystamy z plików cookie, aby śledzić poszczególnych użytkowników lub ich identyfikować, ale aby zdobyć przydatną wiedzę o tym, jak jest używana nasza witryna, abyśmy mogli ją ulepszać dla naszych użytkowników. Mogą Państwo dokonać, w każdym czasie, zmiany ustawień dotyczących cookie. Wszystkie najnowsze wersje popularnych przeglądarek zapewniają użytkownikom kontrolę nad plikami cookie. Użytkownicy mogą ustawić swoją przeglądarkę tak, aby zaakceptowała lub odrzuciła wszystkie lub niektóre pliki cookie. Kontynuując korzystanie z naszej witryny bez zmiany ustawień przeglądarki wyrażają Państwo zgodę na wykorzystanie plików cookie. Więcej o plikach cookie w Polityce prywatności.