Oświadczenie Zarządu w sprawie przeniesienia dwóch pierwszych koncertów Hej Fest z Zakopanego do Szczawnicy i Krynicy. Kolejne koncerty PKL zorganizuje na Gubałówce

Przeciągający się w Starostwie proces uzyskania zgody na postawienie przez PKL na swoim terenie na Gubałówce tymczasowej platformy widokowej, zmusił Polskie Koleje Linowe do przeniesienia dwóch pierwszych koncertów festiwalu Hej Fest do innych miejscowości, w których znajdują się ośrodki PKL. W sobotę 15 lipca koncerty gwiazd polskiej sceny muzycznej w ramach tegorocznej edycji Hej Fest odbędą się w Szczawnicy, a 22 lipca w Krynicy. Dzięki wsparciu władz Szczawnicy i Krynicy wstęp na te wydarzenia będzie całkowicie bezpłatny. Pozostałe koncerty Hej Fest zostaną zorganizowane na Gubałówce.

Polskie Koleje Linowe zainicjowały Hej Fest na Gubałówce w 2016 roku z myślą o wzbogaceniu oferty tego ośrodka i tym samym rozwoju Zakopanego jako ważnego i atrakcyjnego punktu na kulturalnej mapie Polski. W ubiegłym roku ten plan został zrealizowany w całości. Festiwal przyciągnął na Gubałówkę ponad 34 tys. turystów oraz wielu mieszkańców Powiatu Tatrzańskiego. Hej Fest przyczynił się do znakomitej promocji Zakopanego i stał się ważnym elementem oferty kulturalnej miasta. Wyjątkowość lokalizacji festiwalu na Gubałówce decenił National Geographic, który wyróżnił festiwal tytułem jednego z najbardziej oryginalnych na świecie. W tym roku PKL planowały kolejną edycję całego festiwalu na Gubałówce, jednak mimo zgloszenia w terminie zamiaru montażu tymczasowej platformy widokowej, proces uzyskania zgody dramatycznie się przedłużał. Festiwal miał ruszyć 15 lipca. Niestety nie będzie możliwe już wykonanie niezbędnych prac na czas tak, by udało się zorganizować pierwsze koncerty w tym terminie na Gubałówce.

Nie ma możliwości, by w tak krótkim okresie postawić platformę i całą infrastrukturę, niezbędną do zapewnienia bezpieczeństwa i komfortu podczas koncertów. W związku z tym Spółka została zmuszona pierwsze dwie imprezy przenieść do Szczawnicy i Krynicy. Dzięki dużemu wsparciu władz tych miast w ciągu krótkiego okresu udało się uzyskać zgody na organizację koncertów pod szyldem Hej Fest. Władze miast zdecydowały także o zaangażowaniu finansowym, dzięki czemu wstęp na imprezy będzie bezpłatny dla mieszkańców i turystów.

Spółka ze zdumieniem przyjęła opóźnianie przez Starostę Tatrzańskiego możliwości rozpoczęcia montażu tymczasowej platformy na Gubałówce, spowodowane doszukiwaniem się niezgodności z prawem budowlanym. W ubiegłym roku Starosta nie dopatrzył się w zgłoszeniu żadnych uchybień, prawo budowlane się nie zmieniło, a prawnicy i architekci, którzy nadzorowali zgłoszenie platformy są zgodni, że w tym roku też nie ma żadnych przeciwskazań do powstania tego typu obiektu.

Polskie Koleje Linowe od kilku lat wnioskują o zmianę planu zagospodarowania przestrzennego na Gubałówce, która pozwoliłaby uniknąć problemów z organizacją wydarzeń kulturalnych takich jak Hej Fest.

Jako alternatywną lokalizację w Zakopanem, miasto zaproponowało Polskim Kolejom Linowym organizację koncertów na Równi Krupowej.

Doświadczenie Polskich Kolei Linowych z zeszłego roku pokazuje, że koncerty, które odbyły się na Równi Krupowej nie dość, że nie zgromadziły dużej liczby widzów, to dodatkowo spowodowały liczne skargi odnośnie np. hałasu. Z tego powodu w porozumieniu z Burmistrzem Miasta Zakopane, który był w zeszłym roku współorganizatorem wydarzeń, dwa ostatnie koncerty poprzedniej edycji Hej Fest, które miały się odbyć na Równi Krupowej, zostały przeniesione na Gubałówkę.

Spółka jest zdziwiona obecną propozycją włodarzy Miasta, by imprezę w całości przenosić w miejsce, które nie sprawdziło się w ubiegłym roku. Ponadto większość komentarzy uczestników sprowadzała się do wskazywania Gubałówki jako wyjątkowego miejsca dla tych koncertów. Media szeroko cytowały deklarację liderki jednego z topowych zespołów rockowych w Polsce występującego wtedy na Równi, że zazdrości kolegom, którzy będą występować na Gubałówce.

Festiwal Hej Fest jest ściśle związany z Gubałówką. Nie bez powodu PKL promował to wydarzenie w tym miejscu, a przede wszystkim miasto i region, hasłem „muzyka z widokiem na Tatry“. To dzięki lokalizacji na Gubałówce Hej Fest został wyróżniony przez National Geographic jako jeden z najciekawszych na świecie. Polskie Koleje Linowe to firma mocno związana z Zakopanem, której zależy na promowaniu symboli miasta. Dodatkowo, Spółka zawsze stara się, by organizowane przez nią tak duże wydarzenia (jak np. Hej Fest) odbywały się na terenie ośrodków, by klienci PKL mogli z nich łatwo skorzystać.

W latach 2017 i 2018 Hej Fest jest organizowany w ramach projektu „Małopolska Brzmi Dobrze“ i od Marszałka Województwa Małopolskiego otrzymał dofinansowanie na dwie edycje. Dzięki przeniesieniu lokalizacji koncertów, zamiast ich odwołania, PKL może wykorzystać środki z pożytkiem dla regionu.

Poniżej przedstawiamy harmonogram Hej Fest 2017:

zamknij

Szanowni Państwo! Nasza witryna wykorzystuje pliki cookie, aby dostarczyć nam danych statystycznych oraz aby zapewnić jak najlepsze wrażenia podczas odwiedzin naszej strony internetowej. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących cookie oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Nie korzystamy z plików cookie, aby śledzić poszczególnych użytkowników lub ich identyfikować, ale aby zdobyć przydatną wiedzę o tym, jak jest używana nasza witryna, abyśmy mogli ją ulepszać dla naszych użytkowników. Mogą Państwo dokonać, w każdym czasie, zmiany ustawień dotyczących cookie. Wszystkie najnowsze wersje popularnych przeglądarek zapewniają użytkownikom kontrolę nad plikami cookie. Użytkownicy mogą ustawić swoją przeglądarkę tak, aby zaakceptowała lub odrzuciła wszystkie lub niektóre pliki cookie. Kontynuując korzystanie z naszej witryny bez zmiany ustawień przeglądarki wyrażają Państwo zgodę na wykorzystanie plików cookie. Więcej o plikach cookie w Polityce prywatności.